VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Az Ír kávé
...igen.... az a bizonyos ÍR kávé...

kave4.jpg
Mint szinte mindenhol a nagyvilágban, így Írországban is népszerű meleg ital a kávé. Állj…. ne szaladjunk ennyire előre…. Igen, az fog jönni, amire titokban vágysz, AZ a bizonyos  kávé, aminek a neve összenőtt Írország nevével, és világszerte ismerik és kedvelik, na de a finom kávé desszert előtt szépen “meg kell enni a főzeléket is” � A kávé történelmébe, és egészségügyi hatásaiba nem mennék bele, mert ezt előttem már sokan, részletesen és pontosan leirták, szinte minden oldalról megvilágitva a kávé hatásait. Maradjunk az Írországi kávézásnál. 

Ha Írországba látogatsz többféle kávé tipussal is fogsz találkozni.

  1. Ha egy étteremben, szállodában, pubban, B&B-ben…. a remek Ír reggelihez (irish breakfast) kérsz vagy kínálnak kávét akkor a leginkább az amerikai filmekből ismert, nagyon híg, nagyon hosszú kávét fogsz kapni. Tudjátok… Amikor jár körbe a pincér hölgy a vizeskancsóval, amiben az úgynevezett kávé van és kínálja mindenkinek. Ez nagyjából olyan “erős” mintha 2 adag hagyományos “kotyogó”-s kávéhoz hozzáöntenél 1 liter vizet. A készítési módja: vagy expresso kávét öntenek fel vízzel, vagy pedig az őrölt kávét egyfajta papírszűrő teszik, és azon folyatják át a forró vizet. Az eredmény egy sötét színű folyadék, aminek viszont semmi íze…. Ha valamihez nagyon hasonlítani akarom, akkor gyermekkori élményeim közül az jut eszembe, mint, amikor a pocsolyábol ittam…… De ebbe most ne menjünk bele. 
Amerikai hosszú kávé

  1. A következő változat, amivel leginkább a háztartásokban lehet vendégségben találkozni, a  fentebbi amerikai hosszú kávé, és a török kávé érdekes párosítása. Ez úgy készül, hogy egy erre a célra készített kancsóba őrölt kávét tesznek, majd erre egy szűrőt, ami lent tartja a kávét, és jöhet a forró víz, amiben áztatják a kávét. Eddig  teljesen a török kávé, de ebben az esetben is figyelnek arra, hogy a kávé nagyon híg legyen.
French press coffee maker
Szűrő papír

  1. Szintén hatalmas népszerűségnek örvendenek a különféle gyors vagy instant kávék. Ezeket mindenki ismeri, ki ilyen, ki olyan néven. Ez a klasszikus “gagyi-kávé”, “keverős-kávé”, alibi-kávé”… Igazából valamilyen “kávé”-granulátum, majd hozzáadsz ízlés szerint forró vizet, kicsit kavargatod, és már kész is az ital… (az én értelmezésemben ez nem igazán érdemli meg a kávé nevet, na de mindegy…. ) 
Instant “kávé”

  1. És igen! Elérkeztünk ahhoz a részhez, amit szerintem a cím óta mindenki vár, ahhoz az ír kávéhoz, amit mindenki összeköt az Ír szigettel, amit egy bárban kikérve máris a zöld háttéren lévő szürke kastélyok környezetébe repit már maga a szó is, amit a “Kávék Királynője” jelzővel is szokás emlegetni… Ez az Ír kávé.. A legenda szerint az első Irish Coffee-t 1943 telén Joe Sheridan, az írországi Limerick melletti Foynes Port séfje készítette. A Foynes akkoriban a transzatlanti repülések légi állomása volt, amely gyakran politikai vagy hollywoodi figurákat hordozott. A repülõállomás általában csak egy megálló volt a hosszabb járatok tankolásához, és az idõjárási viszonyok miatt az utasoknak gyakran éjszakára kellett maradniuk, és új éttermet hoztak létre ezen méltó utasok kiszolgálására. Egy este egy járatnak útközben vissza kellett fordulnia a Foynes Air bázisra. Joe Sheridan séf, empátiát érezve a késésben lévő, hideg és fáradt utasok iránt, úgy döntött, hogy valami különlegeset készít nekik. A legend arról is beszámolt, hogy csend következett be, amikor mindenki élvezte ezt a kellemes főzetet. A legenda szerint a kávé neve is ekkor született meg a következő párbeszéddel:

Hé, Buddy (haver) – mondta egy meglepett amerikai utas -, ez a brazil kávé? – Nem – mondta Joe -, ez az Irish Coffee. Ide tertozik egy picinyke kis versike is: 

“Cream – Rich as an Irish Brogue

Coffee – Strong as a Friendly Hand

Sugar – Sweet as the tongue of a Rogue

Whiskey – Smooth as the Wit of the Land” .

Ez szabadfordításban valami olyasmi, hogy: 

Krém – gazdag, mint az Ír nyelv

Kávé – erős, mint egy barátságos kéz

Cukor – édes, mint egy zsivány nyelve

Whisky – Sima, és lágy, mint a hullámzó mező

Az igazi ír kávé elkészítése, és hozzávalók:

4 uncia erős, forró kávé

1 1/2 uncia ír whisky

2 teáskanál barna cukor

1 uncia enyhén felvert tejszín

Elkészítése: 

1. Melegítsünk fel a  poharat forrásban lévő vízzel. Ügyelni kell arra, hogy a forrásban lévő víz hozzáadásakor legyen egy fém kanál az üvegben, hogy megakadályozza az üveg megrepedését. Az üveg melegítése hosszabb ideig melegen tartja az ír kávét, így hosszabban lehet élvezni a pillanatot… mmm

2. Öntsünk egy adag ír whiskyt….. Tehát még egyszer: 1 adag!

3. Adjunk hozzá egy kis kávét 

4. Adjunk hozzá egy kanál cukrot. A cukrot jól össze kell keverni a kávéval. Ellenőrizni kell az pohár alját, hogy az alján nem maradt-e elkeveretlen cukor.

5. Egy tálkában elő kell készíteni egy kis tejszínt. Nem kell túl keményre, habosra, mert akkor nehéz kiönteni.

6. Fordítsunk egy kanalat fejjel lefelé, és a kanál hegyét a kávés pohárba kell tenni. éppen a kávé tetejére, ügyelve arra, hogy a kanál széle megérintse az üveget

7. Most lassan öntsük a tejszínhabot a kanálra.Ez lassan lefolyik a kanálon, és puhán elterül a kávé tetején. 

8. Szórjunk egy kis csokoládét a krém tetejére

9. Találjunk egy hangulatos helyet, például a kandalló mellett, és a meleg tűz mellett egy zord téli napon, és kucorodjunk be kényelmesen.

10. Most dőljünk hátra és lazítsunk, miközben a hűvös krém keveredik a meleg ír whiskyvel és kávéval, és élvezzük a pillanatot…

Ir kávé (irish coffe)

A figyelmes szemlélőnek akár feltűnhet a megjelenésbeli hasonlóság az Ír kávé, és a szintén Ír, és szintén világhírű Ír sör a Guinness közt. 

Guinness és Ír kávé

A whiskey hozzáadása egy fontos pont, az Ír kávé esetében, és 3 nagyon fontos kritériumnak kell megfelelnie:

  1. Valóban hozzá kell adni, és nem ér elsumákolni, hiszen az a lényege.
  2. Csakis Ír whiskey lehet!
  3. Az ilyen-olyan kávélikőröktől nem lesz igazi ír kávé az italod. Viszont van egy jó hír. Hallgatolagos világszintű egyetértésben a hölgyek esetében elfogadott megoldás.

Érdekes módon a világ számos országában szeretik a kávét valamilyen alkohollal keverni, ami azért még nem tartoznak a kávé-koktélok világába. Például:

Olaszországban a Caffè corretto, ahol a “corretto” szó korrigált/ javított jelentése mellett, egy pohárka grappával (szőlő/törköly pálinka) “feljavítják” a kávét.

Tenerifén készítik kedvenc kávémat aminek Barraquito a neve, és egy helyi likőrrel a Club43 -mal teszik teljessé.

Görögországban az ánizsos sambuca vagy ouzo kerülhet a kávéba.

Franciaországban is természetesen egy kis jófajta konyak könnyen belelöttyenhet a kávéba 

Magyarországon is azért sokaknak ismerős a már hajnalban nyitva lévő kocsmák köszönés szerű rendelése: 

“Édes-pici kezeit csókolom, Kis Magácskának, drága Julikám…. Egy kávét és egy fél körtét kérnék így reggelire az Unicum mellé”….. 

Eddig tartott a mostani “kávé-szünet”, de ha már idáig elolvastad, akkor arra gondolunk merészen, hogy tetszenek a cikkek, és ha nem szeretnél ezekről lemaradni, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre, lévén a közösségi oldalakon vagy eljut Hozzád az irás vagy nem. Ezt itt az oldal alján is megtehetsz, vagy itt: https://vilagcsavargo.eu/kapcsolat/, és értesítést kaphatsz minden megjelenő írásról és semmi másrol

Ha hallgatni szeretnél érdekes történeteket, útleírásokat, egyfajta Hangos-lapot kapni vagy küldeni, akkor katt ide: https://vilagcsavargo.eu/hangos-lap/ és válassz helyszint, és már hallgathatod is az általad kedvelt fórumról.

Ha van kedved akkor “dobj egy like”-ot a facebook oldalunkra is,és hogy ne is kelljen keresgélni, ez szintén itt van az oldal alján �

A bejegyzés trackback címe:

https://vilag-csavargo.blog.hu/api/trackback/id/tr1317831735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Friss topikok

  • Kyria: Kb. 30 évvel ezelőtt nyaraltunk Salou-ban, akkor még emlékeim szerint csak a Port Aventura volt me... (2022.06.05. 22:36) Spanyolország, PortAventura.
süti beállítások módosítása