VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Spanyolország, PortAventura.
Meglepetés nyaralás 2. rész 2019.10.31. – 11.02.

20191029_181336-1200x675.jpg

A meglepetés nyaralás többek közt Spanyolország PortAventura-ba is elhozott, ahol már jártam pár évvel ezelőtt.

Ezt a helyet bátran nevezhetjük Európa vidámparkjának, ahol minden korosztály felhőtlen szórakozásra és kikapcsolódásra találhat. A belépőt érdemes előre, online megvenni, mert sűrűn lehet különböző akciókat találni, ahol bizony igen sok eurót meg lehet spórolni, aminek később még jó helye lesz máshol. Lehetőség és persze pénztárca mérettől függően érdemes úgynevezett V.I.P. jegyet venni, ami természetesen drágább, de amivel komoly, adott esetben 40-60-90 perces sorban állásokat lehet lerövidíteni 10 percre.

Maga a park egy város a városon belül, tematikus szálloda komplexummal, akkora parkolóval, ami méretben egy átlagos repülőtér parkolójával tud versenyezni, és három különálló, de mégis egységes szórakoztató komplexummal. Ezek közül az első és szerintem a legkevésbé jelentős: a vízi park. Egy átlagos aqua-park, büfékkel, csúszdákkal, egy tengerparti városban, de messze a tengertől. Ezt nem is részletezném tovább, hiszen sokkal izgalmasabb a másik két rész.

20191029_103215

A következő rész a Ferrari-land. Ez a márka szerelmeseinek, a Forma-1 rajongóknak igazi élmény, korosztálytól függetlenül, ám mégis az 16 év felettieket megcélozva. A fanatikusok itt mindent megtalálhatnak: interaktív bemutató, tematikus 5D mozi, Ferrari ereklyék, versenyautó kerékcsere lehetőség időre stb. Nem sok minden van, amit ne lehetne megtalálni a márkával kapcsolatban.

Ám számomra (és szerintem mindenkinek) itt a koktélcseresznyét a tejszínhabos kávé tetejére mindenképp a nagy hullámvasút tette. Az Ő neve: Red Force.

Ez az élmény több szakaszra bontható:

1: Sorban állás:

Amikor kiírják, hogy 1 óra 40 percet kell várni, akkor nem a túlzó költői képeknek adják át magukat, és nem is amolyan reklámfogás, ez tény. Ez idő alatt van idő gondolkodni, hogy miért ilyen, hülye hobbikat választok, miért kell minden vad dolgot kipróbálni, és miért nem mélyedek el inkább bélyeggyűjtés rejtelmeiben, vagy a grafológia tudományában. 

20191029_104142

2: Maga a ride: Indulás:  5 másodperc alatt egy vízszintes szakaszon 180 km/órára gyorsulás, ez 4,8 G. 

A következő 5 másodperc alatt lankásnak nem mondható, 90° emelkedőn haladsz 120 méter magasra. Amikor eléred a 120 méter magasságot (egy átlagos panel 10 emeletes ház 33 méter), egy pillanatra megállsz, hogy érezd a 0 G-t azaz a súlytalanságot. Persze ez nem tart sokáig, és az sem vicces, hogy nem is a szokásos hevederes vagy acélból készült “ráhajtós” biztonsági rendszer fog, hanem csak egy amolyan acélrúd keresztbe a hasad előtt. Ezen szerencsére nem kell sokáig gondolkodni, mert elég hamar elkezded a 120 méteres lefelé vezető szakaszt, egy picit gyorsabban, mint maga a szabadesés, ami szintén közel 5 másodperc.  Ezután a következő 5 másodperc alatti megállás már csupa öröm, és akkor érzed, hogy mennyire áradt szét a testedben az adrenalin. Total HardCore ☺ Viszont az élmény remek, és valószínűleg továbbra sem a bélyeggyűjtés vagy a grafológia lesz a hobbim. 

Spanyolország PortAventura

20191031_141634

A park harmadik és egyben legnagyobb része az Adventure park, ami olyan nagy, hogy szintén több részre van osztva. Többek közt van Kína, Vadnyugat, Hawaii, Mese-negyed stb.  Ezek közös jellemzője, hogy miközben az egyik látványosságtól, hullámvasúttól, forgótól, programtól a másikig sétálsz, észre sem veszed, és teljesen más díszletek közt, teljesen más hangulatban találod magad, amihez a rejtett hangszórókból a díszlethez illő zene és hang-effektek szólnak, és a park dolgozói is a témához illő öltözékben, jelmezben vannak. 

 

IMG_2874

Például a vadnyugati arany-lázat idéző, Grand Canyoni csónakázás után egy kis hídon átkelve, máris gomba házakkal és rajzfilm szereplőkkel teli, színes mesevilágban találod magad, ahol például maga Csőrike készít Neked hamburgert.

 

Ha ügyesen szervezed a programodat, akkor szinte minden órában megnézhetsz valamilyen show-műsort, ami az adott park-szakasz témájához van igazítva. Ehhez nagy segítség a bejáratnál beszerezhető tájékoztató füzet, ami legalább 6 nyelven ki van rakva, és valóban hasznos.

20191031_134931

Ha már a hullám-vasutakat említettem, érdemes megjegyezni, hogy ebben a parkban vannak az európai rekorder vasutak.

– Furius Baco: 135 km/h 3 másodperc alatt 4,7G maximális gyorsulás

– Shambhala: 76 méter magasról közel szabadeséssel gyorsulás 3,8 G gyorsulás

– Dragon Khan: 8 teljes fordulat és sok kisebb kanyar, miközben az íveken hol kívül, hol belül  járva 110 km/h 4,3 G gyorsulással és sebességgel is haladsz.

IMG_2938

Ezek természetesen a legvadabb példák, ami a leg bevállalósabbaknak való “játékok”, de a park rengeteg programot és szórakozási lehetőséget nyújt a kisgyerekeknek, és a családoknak is, illetve ami meglepő, hogy rengeteg felnőtt is újra tudja élni gyerekkorát a különböző gyerek-programokon, és forgókon. Igazán érdekes látni, amikor külsőre egy vad motoros bandához tartozó, nagydarab, szakállas figura, a csőrikés rózsaszín hajóhintán Vizi pisztollyal, önfeledt kacagással harcol egy 6 éves kislányával.

Egyszóval: mindenkinek ajánlott, kikapcsolódási lehetőség. A legnagyobb show természetesen a park zárása előtti, karnevál, amikor a park összes mese-szereplője, szörnye, artistája, művésze, egy vidám felvonulással búcsúzik a park látogatóitól.

IMG_2860

Nekünk annyi extra jutott ez alkalommal, hogy mivel ekkor volt a Halloween, így minden az ünnep köré volt központosítva, rengeteg dekoráció, a show-műsorok is erre készítve, illetve a park látogatóinak apraja-nagyja is jelmezekben, kosztümökben volt egész nap.

Tehát ez egy igazán jó szívvel ajánlott, akár több napos program is lehet, hiszen ami egészen biztos, hogy egy nap alatt lehetetlen mindent megnézni, és kipróbálni, akármennyire is sietsz. Bár nyaranta szokott lenni pár nap, amikor reggel 10-től hajnal 4-ig nyitva a park, de bizony ez az idő sem lesz elég rá, tehát a jegyvásárlást érdemes úgy alakítani, hogy legalább 2 alkalmas legyen a belépő.

Élményekben gazdag szórakozást kívánok Mindenkinek, ha erre jártok.

Meglepetés nyaralás 2 rész

Ha tetszik amit olvasol, és mégtöbb ilyet szeretnél, akkor:

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz

Ez egy tetszik gomb az oldalon

Térkép alapján is választhatsz olvasnivalót

A Spotify oldalon hallgathatod is a kalandokat

Vagy sok más podcast oldalon

A weboldalon mégtöbb érdekes kalandot olvashatsz

A Youtube felületén is találhatsz érdekességeket

A Twitteren is követhetsz

És az Instagrammon is

A Hírlevélre feliratkozva értesítést kaphatsz az új élményekről

A bejegyzés trackback címe:

https://vilag-csavargo.blog.hu/api/trackback/id/tr8017848585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2022.06.05. 22:36:23

Kb. 30 évvel ezelőtt nyaraltunk Salou-ban, akkor még emlékeim szerint csak a Port Aventura volt meg, a Ferrari-land egészen biztosan nem és víziparkra sem emlékszem.
De a vidámpark szenzációs volt már akkor is és Salou is nagyon tetszett.

Hirdetés

VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Friss topikok

  • Kyria: Kb. 30 évvel ezelőtt nyaraltunk Salou-ban, akkor még emlékeim szerint csak a Port Aventura volt me... (2022.06.05. 22:36) Spanyolország, PortAventura.
süti beállítások módosítása