VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Görögország, Athén
A megelevenedett történelem. 2018.10.31. – 2018.11.02.

20181101_104018.jpg

Ez az utazás klasszikus példája annak, hogy pici internetes kereséssel, de rugalmas hozzáállással, miképp juthatsz el kevesebb pénzből több helyre.

Az alaptörténet egyszerű: Adva volt az időpont, amikor a munkahelyünkön épp leállás volt. Mivel Görögországban még sosem jártam előtte, ezért ez volt most az úti cél. Felkészülés céljából megnéztem a “Görögbe fogadva” című filmet is. Ezután rövid keresgélés után, hamar rá kellett jönni, hogy nem csak mi akarunk még az év végén valami napos helyre elmenni, mert amíg a Dublin-Athén repülőjegy nem is volt drága, ám az Athén-Dublin az már nagyon meredek áron mozgott. Viszont itt jön képbe a keresgetés, és a rugalmasság kérdése. Addig nézelődtünk, amíg rájöttünk, hogy ha Dublinból elrepülünk Athénba két éjszakára, majd onnan átrepülünk a Bulgáriai Szófia városba, és ottani másfél nap eltöltése után onnan repülünk vissza Írországa, akkor az extra repülőjegy (az Athén-Szófia repjegy: 9.99 euro volt), és a Szófiai szállás kifizetése után is még közel 100 euróval olcsóbb lesz az út fejenként, mintha Athénból közvetlenül repülnénk vissza Írországba.

Tehát ezt a “körutazós” megoldást választottuk.

Athén nekem pontosan azt adta, amit igazából vártam. Ókori épületek, múzeumok, turisták és a turizmust kiszolgáló háttér-vállalkozások, éttermek, ajándékboltok, nyüzsgő és zajos egyvelege. Hogy is mondják a filmben? …”nagyon görög”… 

20181101_101557

Amit viszont egy pár percig érdekesnek tartottam, de gyorsan megszoktam, hogy az angol nyelvvel közel nem lehet olyan jól érvényesülni, mint az orosszal. Még szerencse, hogy tanítottak oroszul. Mondjuk, az már nem olyan szerencse, hogy én viszont nem figyeltem az órákon, így a “nyiktó nyet a cusztvujety” (senki nem hiányzik az osztályból), a “bábuska” (nagymama), “gyevocska” (kislány) orosz szavakkal zsonglőrködve is enyhén megizzadtam, mire sikerült egy korsó sört rendelni.

IMG_6204

A csinos, hófehér abroszos, tiszta, városközponti éttermeket természetesen kerültük. Oda menjenek a csak a divat-turisták, és fogyasszák egészséggel a mindenhol a világon kapható söröket, és a megszokott ízeket, kisebb vagyonért. Mi inkább az autentikus helyi ízeket keressük mindenhol. A zegzugos kis kanyargós utcácskák mélyén lehetett is találni pár olyan helyet, ahol szemmel láthatólag a tulajdonos is meglepődött, hogy itt van egy igazi turista, aki nála enne és inna valami nagyon helyit, és ezen meglepetésükben olykor-olykor kimondottan hatalmas adag, ízletes helyi ételeket szolgáltak fel. Természetesen nem maradhatott ki az igazi gyros, a szuflaki, ami pálcikára húzott, fűszeres grillezett hús, és a dolmades, ami szőlőlevélbe göngyölt fűszeres rizs. Mivel napközben jellemzően söröztem, ezért ezen ételeket kimondottan élmény volt a mézédes görög borokkal leöblíteni.

Igen tudom. A megszállott gasztró fanatikusok itt felsikoltanak egy pillanatra, mert, hogy nem illenek össze az ízek, de én viszont így élveztem. A nehéz balkáni füstös ízeket a könnyed mediterrán íz világgal kombinálva és az egészet mézédes desszert borral leöblítve.

IMG_6198

A városban, az ókori épületek között sétálgatva, egész érdekes élményt lehet megtapasztalni, ami szerintem a november elején is kimondottan meleg időjárásnak is köszönhető. Nem a klasszikus romhalmazok közti  nyers, unalmas és monoton múzeumi téblábolást érzed, hanem, mintha egy időutazáson vennél részt, és egy kis időre belecsöppensz a történelemkönyvekből jól ismert világba.

Ezt az élményt különösen kiemeli a város fölé magasodó, és sok lépcsőn és lejtőn keresztül megközelíthető Akropolis, ami mintegy koronaként lebeg a város felett. Innen a kilátás a városra valóban pihentető, kikapcsoló. Valahogy minden egyebet elfelejtesz, és csak nézed a történelmet.

20181101_104018

Természetesen Athén történelme, Görögország turisztikája, és az ókori kultúra is rengeteg filmben, könyvben, cikkben már megjelent. Az én célom, nem is ezen művek felülírása, hanem inkább, a személyes élményeimmel való kiegészítése, amellyel talán egy ici-pici ízt én is hozzátehetek ehhez a hatalmas adag és nagyon finom görög salátához.

Két napos athéni városnézelődés után, elbúcsúztunk Görögországtól és átrepültünk Szófiába.

Ha tetszik amit itt olvasol, akkor kövess minket....

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz

Ez egy tetszik gomb az oldalon

Térkép alapján is választhatsz olvasnivalót

A Spotify oldalon hallgathatod is a kalandokat

Vagy sok más podcast oldalon

A weboldalon mégtöbb érdekes kalandot olvashatsz

A Youtube felületén is találhatsz érdekességeket

A Twitteren is követhetsz

És az Instagrammon is

A Hírlevélre feliratkozva értesítést kaphatsz az új élményekről

A Patreon oldalon,  ha gondolod, akkor akár támogathatod is a kalandokat…

A bejegyzés trackback címe:

https://vilag-csavargo.blog.hu/api/trackback/id/tr3817860905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Friss topikok

  • Kyria: Kb. 30 évvel ezelőtt nyaraltunk Salou-ban, akkor még emlékeim szerint csak a Port Aventura volt me... (2022.06.05. 22:36) Spanyolország, PortAventura.
süti beállítások módosítása