VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Dublini Tű a szénakazalban...
...avagy a Tű Dublinban

tu1-800x400.jpgTű a szénakazalban.... Ezt ugye arra szokás mondani, ha valamit nagyon nehéz megtalálni. Nos, a vidám hangulatú Írországban ez sem így van, de ne szaladjunk ennyire előre.

Egyszer volt hol nem volt, a Kelta tengeren is túl, volt egyszer egy tengerész csóka, aki sokat kalandozott mindenfele a nagyvilágban, sok nemzetek és országok közti civakodásban, torzsalkodásban és pofozkodásban vett részt. Őt Nelson admirális néven ismerjük. Sok kalandja miatt sok helyen kapott valamilyen emlékművet

Például az Ír Köztársaság fővárosában, Dublinban is és ráadásul pont a város kellős közepén. 
Ám az itt álló Nelson emlékoszlopot 1966-ban az IRA emberei felrobbantották.

Miután a téren volt egy csomó hely, meg amúgy is közeledett a millennium (ezredforduló), ezért az 1990-es években a város bölcsei kitalálták, hogy csak kellene valami jó kis szobor a régi helyére, meg egy kicsit ki kellene pofozni, feldobni a várost az ezredfordulóra. Így 2001-ben már el is kezdték építeni az új emlékművet.....

Nem túl bonyolult, nem túl komplikált, ezért 2003-ra hip-hop, el is készült.

A terveken ez a "Fény Emlékműve" néven jelent meg, ám a köznyelv csak Tű  néven emlegeti. Ez valahol jogos is, mert egy 3 méter átmérőjű, kör alapú, és alakú, 120 méter magas, fényes acél/fém oszlop, ami folyamatosan kissé szűkül a teteje fele, és a csúcsán már csak 15 centiméter az átméröje, ahol ráadásul   közel 12,000 pici izzó világít.....

Főleg éjszaka ...

És persze, mint Dublin és igazából Írország egyik jelképe, szeretnek az Írek ezzel büszkélkedni. Amúgy is már nagyon messziről létható az hatalmas Tű, éjszaka, tiszta idő esetén pedig különösen látvanyos, ám az ilyen-olyan különleges alkalmakkor külön jó móka játszani vele. Mint például amikor 2016 december 16, a StarWars aktuális részének volt a bemutaója Ekkor mintegy 35.000 eurót rászántak a dologra, és egy extra világitást kapott a Tű, amitől mintegy óriási fénykard (lézerkard) hasította a sötét és hideg decemberi éjszakát, és szinte elvágta az óévet az újévtől, és január 2.-án kapcsolták ki.

Mára Dublin látképének szerves része, és kedvelt találkozási ponttá vált az O'Connell Street és a Henry Street kereszteződésében, a belváros kellős közepén., és már valoban láthatjuk, hogy ha amikor a Dublini Tű kerül szóba, akkor nem egy elveszett doggot kell keresni, hanem valami teljesen mást.... :-)

Ha nem szeretnél lemaradni a “megállónál” lévő élményekről, információkról, akkor ”leszállási szándékát kérjük előre jelezze”, vagy csak egyszerűen kövess minket a facebook oldalunkon: ITT, vagy a csoportunkban ITT, és a Spotify podcastünket, ITT, ami amolyan igazi VilágCsavargós hangoslapok a nagyvilágból.
Kellemes utazást..

A bejegyzés trackback címe:

https://vilag-csavargo.blog.hu/api/trackback/id/tr8317825951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

VilágCsavargó

"Mindenhol jó, de a legjobb máshol"

Friss topikok

  • Kyria: Kb. 30 évvel ezelőtt nyaraltunk Salou-ban, akkor még emlékeim szerint csak a Port Aventura volt me... (2022.06.05. 22:36) Spanyolország, PortAventura.
süti beállítások módosítása